Oletko vaikeuksissa vippien kanssa?

Vippikierre vaikeuttaa monien suomalaisten raha-asioiden hoitamista. Vipillä maksetaan aikaisempien vippien korkoja ja tunnelin päässä häämöttää umpikuja, vaikka kuvitellaan ongelmien oleva hallinnassa. Vippikierteestä pääsee irti! Mutta se vaatii sisua ja uskallusta. Tilanteeseen on tartuttava heti eikä vippikierrettä saa pitkittää esimerkiksi häpeän takia. Asian väistely vain pahentaa velkaantumista ja johtaa turhiin korko- ja perintäkuluihin ja pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkintään, joka saattaa vaikeuttaa jopa matkapuhelinliittymän avaamista useiden vuosien ajan.

Vippikierre saa usein alkunsa osamaksuista, luottokorteista ja rahapeleistä. On niin houkuttelevaa ostaa uusi 1000 € taulutelevisio tai sohva osamaksulla, “eihän se ole kuin 200 € kuukaudessa“. Myös shoppailu nettikaupossa muodostaa riskin. Jos osamaksujen lisäksi tulee yllättäviä kulueriä esimerkiksi sairastumisen tai rahapelien johdosta, voi pikavippi olla ainoa tapa tasapainottaa taloutta tilapäisesti. Tälläisessä tilanteessa pikavippi on kuitenkin huonoin mahdollinen vaihtoehto. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että vippi on aina huonoin mahdollinen vaihtoehto. Pikavipin ottamisen edellytyksenä on kyky maksaa vippi nopeasti pois, koska pienlainoilla on kovat korot. Velkaantuneena vipin ottaminen johtaa väistämättä maksun viivästymiseen, korko tikittää ja pahimmassa tapauksessa vippi menee perintätoimiston kautta ulosottoon ja lopputuloksena on maksuhäiriömerkintä.

Jos koet olevasi vippikierteessä ja olet valmis hakemaan apua, kannattaa sinun ottaa yhteyttä oman kuntasi talous- ja velkaneuvojaan. Kuntien neuvontapalvelut ovat maksuttomia ja yleensä jonot eivät ole kohtuuttomia. Myös Kuluttajaliitosta, Kuluttajavirastosta Takuu-Säätiöstä saa apua vippikierteen katkaisuun. Toinen nopeampi tapa päästä vippikierteestä eroon on ottaa suurempi matalakorkoinen kulutusluotto ja maksaa sillä pikavipit pois. Tämän jälkeen sinulla on enää yksi laina maksettavana, josta kertyy myös vähemmän korkoa. Halvimmat kulutusluotot löydät vertailemalla. Saadaksesi kulutusluoton sinulla ei saa olla maksuhäiriömerkintää, joten toimi ajoissa.